Wat is Padel?
Geschiedenis
Padel is een racketsport die in 1962 in de Mexicaanse stad Acapulc ontstond. Enrique Corcuera, een vermogende Mexicaanse zakenman, ontwierp de eerste baan en bedacht de spelregels.
In de beginjaren speelde alleen de Mexicaanse elite padel. Begin jaren zeventig bracht het Spaanse koningshuis de sport naar Spanje. Aldaar was het in eerste instantie een regionale nichesport, maar in de jaren negentig ondervond de sport een populariteitsexplosie. Dit was mede te danken aan voormalig premier José Maria Aznar, die vaak op de padelbaan werd gezien en geïnterviewd.
In diezelfde periode werd de sport geïntroduceerd in Argentinië, en
vanuit daar breidde het zich uit over het Zuid-Amerikaanse continent. Vandaag de dag spelen meer dan negen miljoen mensen regelmatig padel in meer dan 70 landen, van Spanje en de rest van Europa tot in Afrika en Azië. Recentelijk werd de sport door ondernemers naar onder andere India, Qatar, Egypte, Senegal, Japan en China gebracht. Op dit moment is padel daarmee een van de snelst groeiende sporten ter wereld.
In Nederland
De eerste padelbaan in Nederland werd in 2003 gebouwd op het trainingscomplex van voetbalclub PSV in Eindhoven. Helaas waren de afmetingen niet geheel standaard, en was de baan niet voor het publiek toegankelijk. De baan droeg dan ook nauwelijks bij aan de verbreiding van de sport. Dat veranderde met de opening van de eerste commerciële banen in Vijfhuizen en Spijkenisse, gevolgd door Rotterdam Zuid, Enschede en Den Bosch. Vandaag de dag wordt padel op meer dan 150 locaties in Nederland gespeeld.
Hoe speel je padel?
Padel speel je twee tegen twee. De baan meet 20 bij 10 meter, met een omheining gemaakt van glas (of steen) en hekwerk aan de zijkanten. Het speeloppervlakte is meestal van beton of kunstgras.
Op het speelveld vind je belijning -zoals bij andere racketsporten- die alleen geldt bij het opslaan. De opslag is altijd onderhands. Spelers maken gebruik van een racket (paleta) en een padelbal die lijkt op een tennisbal. De rackets zijn gemaakt van grafiet, kevlar or koolstof. Ze hebben geen snaren en zijn nogal kort. Het scoreverloop is hetzelfde als bij tennis en veel spelregels zijn vergelijkbaar.
Makkelijk te leren voor beginners en geschikt voor alle leeftijden
Nieuwe spelers hebben er snel lol in: de rallies duren drie tot vier keer langer dan bij tennis. In tegenstelling tot andere racketsporten vraagt padel minder technische vaardigheden. Eenieder met enige basiscoördinatie kan direct een leuke rally spelen. Het is voor beginners sneller op te pikken dan bijvoorbeeld squash. En, het is geschikt voor alle leeftijden. Kortom: makkelijk te leren en met een hoge ‘fun factor’.
Padel op professioneel niveau
Voor beginnende spelers is padel een relaxte sport. Voor professionals daarentegen is het net zo veelvragend als andere racketsporten. De rallies zijn vaak lang en intens. Spelers bewegen druk over de baan, en momenten van langzaam spel worden afgewisseld met fysieke explosiviteit zoals bij basketbal in de NBA.
Padel is intellectueel veeleisend op strategisch en tactisch niveau. Je zou het ‘schaken met een racket’ kunnen noemen. Op een relatief klein speelveld met vier spelers is het managen van snelheid en ruimte de sleutelfactor.
Grote toernooien
De sport wordt internationaal gereguleerd door de Internationale Padelfederatie (IPF), waarbij 39 nationale bonden zijn aangesloten. Elke twee jaar organiseert de IPF de Wereldkampioenschappen voor mannen en vrouwen, in landenteams en individuele teams. Andere grote toernooien zijn het Junioren Wereldkampioenschap, het Senioren WK en de Europese Padelkampioenschappen.
De meeste professionele spelers zijn actief in de World Padel Tour, een onafhankelijk toernooicircuit bestaande uit 16 toernooien, georganiseerd in zeven landen. In Nederland is de Nederlandse Padelbond het officiële bestuursorgaan van de sport.
“Om op gevorderd niveau te padelen, moet je ‘simpel’ spelen. Dit is de uitdaging: simpel spelen is moeilijk en ingewikkeld.” Norberto Nesi, coach